Dviračių bumas: žengti koja kojon su paklausa padeda „TEC Consulting“ projektų valdymo patirtis

13 rugsėjo, 2021
Iššūkių kupini 2020-ieji europiečius privertė poilsį užsienyje iškeisti į gimtojo krašto tyrinėjimus. Viena tinkamiausių ir ekologiškiausių priemonių tam – dviračiai. Anot prekybos dviračiais atstovų, jų pardavimai Europoje pernai metais išaugo maždaug 40 %. Tai paskatino įmones plėstis, daugiau dėmesio skirti dviračių transportavimo ir sandėliavimo klausimams. Dviračiais, jų dalimis ir aksesuarais prekiaujanti įmonė „JW Trade“, valdanti e. parduotuvę „Bikko.lt“ bei fizines parduotuves, žengia koja kojon su rinkos tendencijomis, tad rengiasi naujojo sandėlio Šiauliuose statyboms. Apie pasirinktą projekto vystymo būdą pasakoja „JW Trade“ vadovas Julijus Zaura.

 

Rinkos tendencijų įtaka plėtrai

Lietuvoje, kaip ir visoje Europoje, 2020–2021 metais išaugus dviračių populiarumui, sparčiai augo ir jų pardavimai. Tad pastarieji metai tapo aukso amžiumi dviračių prekeiviams. 2019-aisiais „JW Trade“ apyvarta siekė 2,5 mln. eurų, o 2020-aisiais ji paaugo net iki 4,5 mln. eurų. „Kiekvienas postūmis į priekį, sėkmingas augimas bei tobulėjimas skatina plėstis tiek asortimento, tiek logistikos prasme. Siekiame nepriekaištingos paslaugų teikimo kokybės – kad klientų prekės būtų saugomos patogioje ir saugioje vietoje, greitai pristatomos. Kadangi plėtra vyksta itin greitai, o tinkamų tokios paskirties pastatų Šiauliuose trūksta, tenka reaguoti greitai ir nedelsiant imtis veiksmų. Todėl buvo nuspręsta 2022 metais Šiaulių pramoniniame parke statyti 2400 m² bendro ploto sandėliavimo paskirties pastatą su administracinėmis ir buitinėmis patalpomis“, – teigia „Bikko.lt“ atstovas. „Tam į pagalbą pasikvietėme įmonės „TEC Consulting“ specialistus, kurie padeda įgyvendinti projektą, į kurį tikimasi investuoti iki 1 mln. eurų.“, – priduria jis.

„TEC Consulting“ parengė projekto koncepciją, suformavo projektinę užduotį, atliko projektuotojų parinkimą. „Organizavome konkursą, išanalizavome pasiūlymus bei pateikėme išvadas, sudarėme projekto biudžetą. Šiuo metu atliekame projekto darbų koordinavimą, sprendinių derinimą, priežiūrą bei analizę, atrenkame projekto ekspertizę vykdysiančią įmonę“, – teigia projektą vykdančios įmonės „TEC Consulting“ projektų vadovas Ovidijus Andrijauskas.

Įmonės rankose taip pat yra statybą leidžiančio dokumento gavimo procedūros koordinavimas, rangovų konkursavimas bei pasiūlymų analizė. „Pastatas bus statomas taip, kad ateityje vyksiančiais plėtros etapais bus galima lengvai jį adaptuoti įrengiant sandėliavimui skirtas aukštuminių stelažų sistemas (sandėliavimas iki 8,5 m aukščio) ir išplėsti sandėliavimo plotą pastatant priestatą iki 5000 m²“, – paaiškina specialistas.

Tiesioginės rangos metodas: ypatybės ir nauda užsakovui

„Mes ieškojome geriausio, mums labiausiai tinkamo varianto ir apsvarstę visas galimybes, nusprendėme pasirinkti tiesioginės rangos metodą“, – teigia „JW Trade“ vadovas. Tiesioginė ranga – projekto vystymo būdas išskaidant projektavimo, rangos ir statybų valdymo apimtis į paketus, jų vykdymą patikint kvalifikuotai projektų valdymo įmonei. „Pastaraisiais metais Lietuvoje vis labiau populiarėja šis statybos organizavimo metodas, leidžiantis užsakovui labiau įsitraukti į rizikų valdymą bei sprendimų priėmimą“, – tikina „TEC Consulting“ specialistas.

„TEC Consulting“ taikomas tiesioginės rangos metodas pasižymi tokiais privalumais, kaip:

  • greitis – trumpesnė projekto vystymo trukmė;
  • efektyvumas – taupoma iki 12 % nuo visos statybos kainos;
  • bendradarbiavimas – projektavimo ir statybos laikotarpiu teikiami profesionalų komandos patarimai padeda užsakovui palengvinti sprendimų priėmimo procesą.

„Šis metodas pasirodė itin patrauklus dėl galimybės sumažinti įmonės vidinių resursų dalyvavimą iki minimumo. Nenorėjome, kad nutrūktų kurių nors įmonės darbuotojų darbai, jiems įsiliejus į kitą sritį. Todėl šią užduotį patikėjome profesionalams. Šie, nors ir kainuoja, tačiau kompensuoja įmonės vidinius praradimus bei padeda optimaliai naudoti statybai skirtas lėšas“, – paaiškina Julijus Zaura.

„Vis dėlto, procese dalyvaujame aktyviai. Pirmiausia dėl to, kad mums tai įdomu, antra – yra poreikis, trečia – tai leidžia mūsų turimos kompetencijos bei projekto sprendinių specifika. Žinoma, techninius klausimus paliekame specialistams“, – papildo pašnekovas. Jam antrina ir „TEC Consulting“ projektų vadovas: „Užsakovas įsitraukęs į projekto vykdymą, ypač projektavimo stadijoje, rūpinasi, kad projektas ir statinys atitiktų įmonės veiklos specifiką. Priimant sprendimus, užsakovas gilinasi į galimus projekto sprendinius, atsižvelgia į specialistų rekomendacijas. Tik bendradarbiaujant galime pasiekti geriausių rezultatų. Tai – viena pamatinių „TEC“ įmonių grupės vertybių“.

Kurdama prasmingus projektus, tenkinančius verslo poreikius, „TEC Consulting“ siekė ne tik patenkinti įmonės „JW Trade“ poreikį turėti daugiau vietos dviračių sandėliavimui, bet ir optimizuoti įmonės logistikos procesus, kad jie vyktų sklandžiau bei efektyviau. UAB „TEC Consulting“ priklauso TEC įmonių grupei, kurioje taip pat yra bendrovės „TEC Industry“ ir „TEC Infrastructure“. Grupės įmonės teikia susisiekimo infrastruktūros, pramonės ir energetikos objektų projektavimo, konsultavimo, techninės priežiūros, projektų ir statybos valdymo bei kitas inžinerines paslaugas.